Facebook

26 Şubat 2011 Cumartesi

Lityum gençlik iksiri mi?

European Journal of Nutrition dergisinin son sayısında yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, düzenli olarak alınan lityum, yaşam süresini uzatıyor. Uluslararası araştırma ekibinin birbirinden bağımsız iki farklı araştırması, düşük dozdaki lityumun bile hem insana hem de Caenorhabditis elegans iplik kurduna daha uzun bir ömür verdiğini gösteriyor.
Yaşam için gerekli olan lityum besinlerin bir içeriğidir ve başlıca bitkisel besinlerden ve içme suyuyla alınır. Bilim insanları lityumun fizyolojik işlevi hakkında çok fazla şey bilmeseler de daha önceki bir araştırmayla yüksek dozda lityumun, ipliksi kurtta “gençlik iksiri” etkisini yaptığını öğrenmişlerdi. Ancak ne var ki o araştırmada kullanılan doz insanlar için zehirli olacak orandaydı. Bu yüzden yeni araştırmada içme suyunda bulunan dozun etkisi incelenmiş.
Jena Üniversitesi bilim insanları Japon meslektaşlarıyla birlikte 18 Japon köyündeki ölüm oranlarını incelerken, içme suyundaki lityum oranının yüksekliğine bağlı olarak ölüm oranlarının düştüğünü görmüşler.

Jena araştırmacıları insanlar üzerinde “gençlik iksiri” yapan lityum dozunu C. Elegans kurdunda deneyince, ortalama yaşam beklentisinin yükseldiğini görmüşler. İlgili mekanizmalar tümüyle açıklanmamış olsa da bilim insanları, hem iplik kurdunda hem de insanda ömrü uzatanın lityum olduğunu ve bu maddenin ileride yiyeceklere katılabileceğini düşünüyorlar. Ancak iş oraya gelene dek daha birçok çok araştırmanın yapılması gerekir diyor bilim insanları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder