Facebook

4 Temmuz 2011 Pazartesi

Maşalar, fön, Maşalar, fön saça zarar verir mi?

Saçın her bir teli sağlık ister

Düzensiz yeme alışkanlığı, hızlı şehir yaşamı, mevsim geçişleri, stres... Yaşadığımız her şeyden, önce saçlarımız etkileniyor. O yüzden doğal ve organik ürün desteğinin yanı sıra doğruyu yanlışı iyi bilmek gerek.
Güzellik Salonu
Güzellik - Bakım - Mevsim değişti. Ancak yaz geldi mi gelmedi mi anlayamadık. Bir gün sağanak yağışlı fırtınalı olan hava durumu, ertesi gün yerini güneşe ve keskin sıcağa bırakabiliyor. Hal böyle olunca, vücut bu dengeye alışamıyor, gerek cildimiz gerek saçlarımız alarm vermeye başlıyor. Özellikle yaz aylarında saç problemlerinde artış yaşandığı biliniyor. Peki mevsim dönümlerinde dikkat etmemiz gerekenler neler? Kullandığımız kozmetik ürünlerden yaşam tarzımıza, yemek alışkanlıklarımıza kadar pek çok konuda özenli olmak en ideali. Organicum’un kurucusu, herbalist Işık Kırgız, saç bakımındaki hassas dengeleri anlatıyor.
Organik ürün tanımlaması, günümüzde artık iyice dile yerleşti. Ancak kozmetik dünyasındaki organik tanımlamasını ne kadar biliyoruz? Kırgız, organik bazlı, sertifikalı organik bitkiler kullanılarak üretilen kozmetik ürünlerin insan bedenine zarar vermeyen, uzun vadede erken yaşlanmaya ve bedenimizde toksik birikime yol açmayan, ekolojik çevrenin korunmasına duyarlı ürünler olduğunu söylüyor. Saçlı deride çok hassas dengeler söz konusu. Kırgız, “Özellikle silikon ve türevleri, parabenler, parafin ve sentetik hormonlar kısa dönemde sanki saça hacim kazandırıyor, canlı ve parlak yapıyor gibi görünseler de uzun vadede saç köklerinin incelmesine, saç gövdesinin donuklaşmasına, kırıklara ve çatallaşmaya yol açar” diyor. Saç sorunlarının en bilinenleri dökülme, kırılma ve kepeklenme ya da çabuk yağlanma. Ancak tek başına bu da değil. Kırgız, “Kadınlar hem gündüz hem gece toplantılara, davetlere katılıyor. Bunun bir etkisi olarak daha sık boya yaptırıyor, neredeyse her gün fön çektiriyor. Hal böyle olunca sentetik kozmetik ürün kullananlar için kaşıntı, egzama ve yaralar da çok sık rastlanan sorunlar olarak karşımıza çıkıyor” diyor. Ayrıca sigara da saç üzerinde olumsuz etkiye sahip. Kırgız, sigaranın saçı besleyen kılcal damarların büzüşmesine yol açtığını özellikle vurguluyor. Peki kadınlar dedik, ya erkekler? “Irsi olarak Türk erkeğinin aşırı yağlanmadan dolayı babadan oğula geçen saç dökülmesi sorunu vardır. O yüzden saçın yağ dengesinin yeniden kazanımı önemli.”
Peki, kullanılan ürünler önemli ancak ya yaşam tarzı ve yapılan tercihler? Kırgız, konuyu vurucu örneklerle özetliyor: “Tüm dünyada son 20 senedir sentetik böcek ilaçları, sentetik hormonlar, genetiği oynanmış tohumlar derken insan bedenine ve sağlığına uzun vadede çok büyük zararlar veren, çaresiz hastalıkların yaygınlaşmasına neden olan doğaldan uzak tarım ürünleri ve işlenmiş mamuller piyasaya hâkim oldu. Artık bebek ve çocuklarımızdan başlayarak organik yaşam tarzına yönelmemiz gelecek nesillerin sağlığı, işlenebilir tarım arazilerinin, akarsu ve diğer kaynakların korunması açısından kaçınılmaz bir öncelik. Genetik modifiyeli tohumdan üretilen mısırı, çekirge ve diğer böcekler mısırdan saymıyor, sevmiyor, yemiyor. Bizler ve çocuklarımız da yememeliyiz! Doğanın bize sunduğu mucizeleri yok etmek yerine onların gönüllü koruyucusu olarak yaşamak en önemli önceliğimiz olmalı...”

Doğrusu Yanlışı
- Uzun saç daha fazla dökülür: Yanlış
- Şampuanlamak saç üzerinde dökülmeye sebep olur: Yanlış
(Aksine saçlı deri gözeneklerinin temiz ve açık olması saç dökülmesini önler.)
- Badem yağı, zeytinyağı, vitamin ampulleri ile takviye şarttır: Yanlış
(Kaynağını ve terkibini, kalitesini bilmeden edindiğimiz bu tür yağ veya karışımlar saçımıza yarardan çok zarar getirebilir.)
- Saçlarımızı güneşin en güçlü ışınlarından korumalıyız: Doğru
(Saçları kaplayan sentetik bazlı güneş koruyucu ürünlerden ziyade geniş kenarlı bir plaj şapkası altında saçları toplamak yeterlidir.)
- Saç kremi saç köküne zarar verir: Kısmen doğru
(Sentetik saç kremleri saç köküne uygulanmamalıdır.)
- Saç kremi koyu renk veya kızıl saç boyasını akıtır:
Kısmen doğru
(Sentetik bazlı şampuan ve saç kremleri içerdikleri sentetik kıvam verici ve solventler yüzünden saç boyasının her yıkamada akmasına ve saçın matlaşmasına neden olur. Organik bazlı ürünlerde bu, en aza iner.)
- Maşalar, fön makineleri, saçı çok çekiştiren, yakan işlemler ve sık boyatmak, renk değiştirmek, saçlarınıza uzun vadede kalıcı hasar verebilir: Doğru
- Diyet yapmak saçı ve cildi olumsuz etkiler: Doğru
(Kilo vermek için veya bir hastalığın tedavi sürecinde uygulanan ilaç takviyeli veya ilaç içermeyen diyetler saç ve cilt sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.
Güzellik Sırları , Güzellik Oyunları Estetik - Plastik Cerrahi( Estetik,Cilt - Saç Bakımı,Makyaj,kozmetik,Egsersiz )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder