Beatrice Golomb, Sabrina Koperski ve Halbert White adlı araştırmacıların yürüttüğü ve Archives of Internal Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada, çikolata
hakkında kabul edilen görüşün tamamen doğru olmadığı anlaşıldı. Araştırmacılar, çikolatanın kiloya neden olduğu algısının, Avrupalıların çikolatayı ilk tüketmeye başladıkları dönemden bu yana benimsedikleri tüketim alışkanlığından kaynaklandığını belirtti.
Yeni Dünya’dan Avrupa’ya gelen kakao bitkisine şeker eklemeyen Inca ve Aztec medeniyetlerinin aksine, Avrupalılar Amerika kıtasında bulunmayan şeker ve sütle kakaoyu karıştırdı. İki bin 500 yıl boyunca Amerika kıtasındaki toplumların diyetinde önemli bir yer edinen kakao, bir anda Avrupalıların en sevdiği ancak kilo almalarına neden olan tatlılardan biri haline geldi.
Amerika’nın eski uygarlıkları tarafından kakaonun çok tüketilmesinin önemli sebepleri vardı. Kakao bitkisi, içerdiği epikateşin maddesi sayesinde antioksdan özelliğe sahip. Böylece, hücre ölümlerine ve hatta ölümlere neden olan belli moleküler zincirleme reaksiyonlarının kontrol edilmesinde kakao önemli rol oynuyor.
Kakao ayrıca, tansiyonu düşürüyor, ensülin salgısındaki bozuklukları dengeliyor, kolestrolü azaltıyor ve metabolik faaliyetlere yardımcı oluyor. Vücut kitle indeksinin, tansiyon ve kolestrol seviyesiyle olduğu kadar, metabolizmadan da etkilendiğini belirten araştırmacılar, çikolatanın vücuttaki yağ oranını artırmak yerine azaltabileceği öne sürüldü.
KALORİ DENGELEYİCİ
Araştırmacılar, San Diego bölgesinde yaşayan, kalp, şeker ve yüksek kolestrol sorunu olmayan, 20 ile 95 yaş arasında 1018 kadın ve erkek üzerinde test yaptı. Vücut kitle indeksi ölçülen deneklere haftada ne sıklıkta çikolata tükettikleri soruldu. Ayrıca, yedikleri yemekleri ne sıklıkta tercih ettikleri ve ne kadar spor yaptıkları öğrenildi.
Test sonucunda, çikolatayı fazla tüketenlerin daha fazla kalori ve doymuş yağ aldığı ve az çikolata yiyenlere kıyasla daha az spor yaptıkları tespit edildi. Bu kişilerin vücut kitle endeksinin de daha yüksek çıkması bekleniyordu. Ancak yaş, cinsiyet ve diğer faktörler üzerinden farklı değerlendirmeler yapıldığında bile çikolata yemenin her zaman düşük vücut indeksiyle bağlantılı olduğu görüldü. Ayrıca, çok çikolata yiyenlerin, az yiyenlere oranla daha ince olduğu görüldü.
Araştırmacılar, kiloyu belirleyen faktörün kalori miktarı değil, kalorinin “karakteri” olduğunu düşünüyor. Bu düşünceye göre, çikolata insalarda metabolik faaliyetleri doğrudan etkiliyor ancak bazı insanlarda kalorileri dengeleyici rol oynuyor.
EVRENSEL KANUN DEĞİL
Bilim insanları, elde edilen sonuçların evrensel bir kanun olmaktan çok uzak olduğunu, çikolatanın kalori dengeleyici özelliğinin tüm çikolata çeşitleri için geçerli olmadığına dikkat çekti. Kısaca, bazıları çikolata tüketerek vücudundaki kaloriyi dengeleyebicekken, diğerleri daha kolay kilo alacak.
Araştırmada yer alan Beatrice Golomb, elde ettikleri bilgilerin insanların çikolata tüketiminde bilinçlenmelerini sağlayacağını ve çikolatanın sağlıklı yönlerinin altını çizdiklerini belirtti.
Güzellik Sırları , Güzellik Oyunları Estetik - Plastik Cerrahi( Estetik,Cilt - Saç Bakımı,Makyaj,kozmetik,Egsersiz )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder