Facebook

17 Eylül 2017 Pazar

Balmumu zararlı mı?


Balmumu Zararları
Balmumu 

Balmumu zararlı mı, Balmumu balın petek kısmıdır. Petek ise balı içinde bulunduran bir çeşit dış kap olarak düşünülebilir. Yapılan araştırmalara göre uzmanlar çok şifalı ve her derde deva olan balın dış kabuk kısmının zararlı olduğu görüşündedirler. Petekli bal üretimi için kullanılmakta olan balmumu çok değerli olan bir sanayi ürünüdür.


Ayrıca balmumu ile üretilen petekli bal ağızda çiğnendikten sonra atıldığı için israfa yol açmaktadır. Bazı kişiler petekli balın daha şifalı olduğu yönünde yanlış bir inanca sahipler. Çünkü suda çözünme özelliği bulunmayan balmumu 67.5 derecede eriyebilmektedir. Vücut ısısının da 37 derece olduğu gerçeği göz önüne alınarak balmumunun insan midesinde çözünebilme özelliği bulunmamaktadır. Mideye aldığımız balmumu hiçbir değişime uğramadan bağırsaklar yolu ile dışkı ile birlikte vücuttan atılmaktadır. Balmumunun içeriğinde yağ asitleri, alkol, ester, ve az miktarda yüksek moleküllü hidrokarbonlar bulunmaktadır.
Balmumunun zararları nelerdir?

Balmumunda, arılarda gözlemlenen bakteri ve fungus hastalıklarının sporları ve ayrıca zararlılara karşı kullanılan akarisit ve insektisit gibi tarımda kullanılan zehirli kimyasal ilaç kalıntıları bulunabilmektedir.

Tamamen doğal olduğu düşünülen petekli balda arıcıların arılarını hastalıklardan korumak için vermiş olduğu antibiyotikler bulunmaktadır.

Türkiye de normal ihracat yada sınır ticareti ile ülkemize gelmekte olan balmumlarının steril olmayan ve sağlıksız koşullarda üretilen petekler ile insanları etkileyebilen rahatsızlıklar oluşmaktadır.


Yine petekli ballarda bazı firmalar insan sağlığını görmezden gelerek petek üretiminde petrol türevi ürünler kullanmaktadırlar.

Arıcılıkta temel petek üretiminde balmumuna yabancı maddeler karıştırılmaması esas iken bazı korsan işletmelerde maalesef balmumu içeriğine parafin ve serezin gibi zararlı maddeler de dahil edilmektedir. Bu da insanlarda sindirim sistemi rahatsızlıkları, hazımsızlık, şişkinlik ve en önemlisi kansorejen etkiler meydana getirmektedir.

Balmumu ile yapılan petekli balın insan sağlığı için hiç bir şifa değeri söz konusu değildir. Çünkü petek mumdan oluşur ve mumun hiçbir vitamin ve mineral değeri bulunmamaktadır.

Vücut balmumunu kesinlikle eritemez ve balmumu mide ve bağırsaklara yapışarak bu organları sıvar ve yediğiniz içtiğiniz hiç bir besin emilemeden dışarı atılır.

Bal üreten büyük ve önemli işletmeler süzme balı kontrolden geçirip şeker profiline kadar test etmektedir. Tat, koku ve dokusu mutlaka kontrol edilerek ambalajlanmaktadır fakat balmumu içeren petekli balda bu analizlerin yapılması mümkün değildir. Bunun için tüm peteklerin analizinin yapılmış olması gerekir.

Organik üretim yapan arıcılar hariç balmumu peteği ile yapılan balda zirai ilaç kalıntıları olabilmektedir.

Petek üretimi yapılan bazı yerlerde saf mum bulunamayınca mumun içine parafin hatta iç yağı karıştırılabilmektedir.

Balmumu ile üretilen petek deki amaç sadece yavru arılar için yuva bal ve polen depolanması için ise bir kap işlevi olmasından başka bir amacı yoktur.
Fotoğraf

Güzellik Sırları , Güzellik Oyunları Estetik - Plastik Cerrahi ( Estetik,Cilt - Saç Bakımı,Makyaj,kozmetik,Egzersiz )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder