Facebook

16 Mart 2024 Cumartesi

Kolajen üretimini artıran besinler

Kolajen eksikliğinin etkileri en çok cildimizde görülüyor.

Cilt matlaşıyor, kırışıklıklar ortaya çıkıyor, sarkmaya başlıyor. Dişlerde, tırnaklarda, eklem kıkırdaklarından tendonlara kadar pek çok dokuda ve organda hasarlar meydana geliyor. Beslenmenize kolajenden zengin bazı besin öğelerini dahil ederek, bu proteinin kolay ve hızlı şekilde artmasını sağlayabilirsiniz. İşte kolajen üretimini arttıran 9 muhteşem besin 

Kolajen; deri, kas, kemik tendon ile bağlar, diş ve gözler başta olmak üzere neredeyse tüm organların en önemli yapı taşı olarak adlandırılan bir protein çeşididir. Temel görevi vücuttaki kemik, kıkırdak ve kas dokularına yapısal destek vermek olan kolajen, aynı zamanda başta cilt olmak üzere tüm dokuların güçlü ve esnek kalmalarını sağlıyor.

Kolajen cilde nem, esneklik ve ışıltı kazandırıyor, diş ve tırnakları besliyor, saç köklerini güçlendiriyor, damarlarda kan dolaşımını hızlanmasını sağlıyor, eklemleri onarıyor. Kelimenin tam anlamıyla faydaları saymakla bitmiyor.
Kolajen; deri, kas, kemik tendon ile bağlar, diş ve gözler başta olmak üzere neredeyse tüm organların en önemli yapı taşı olarak adlandırılan bir protein çeşididir. Temel görevi vücuttaki kemik, kıkırdak ve kas dokularına yapısal destek vermek olan kolajen, aynı zamanda başta cilt olmak üzere tüm dokuların güçlü ve esnek kalmalarını sağlıyor.

YUMURTA BEYAZI Yumurtanın beyazı, uzmanlar tarafından en iyi kolajen kaynaklarından biri olarak adlandırılıyor çünkü glisin ve prolin de dahil olmak üzere kolajeni oluşturan diğer amino asitleri içeriyor. Yumurta beyazı tek başına tüketmek yerine sarısı ile birlikte yemek kolajen desteğinin yanında yüksek protein ve sağlıklı yağ da sağlıyor. 

Vücudumuz, yaşadığımız süre boyunca kolajen üretmeye devam ediyor ancak 25’li yaşlardan itibaren kolajen üretimi azalmaya başlıyor. 35’li yaşlardan sonra ise kolajenin azalma hızı artıyor. Yaşa bağlı üretimin azalmasının yanı sıra sigara kullanımı, güneş ışınları, hava kirliliği ve şeker tüketimi de vücudun kolajen üretimini olumsuz yönde etkiliyor. 
TURUNÇGİLLER C vitamini denince akla hemen turunçgiller geliyor. Portakal, mandalina ve limon gibi turunçgiller, yüksek C vitamini içerikleriyle kolajen üretimini destekleyen besinler arasında yer alıyor.

KIRMIZI VE MOR MEYVELER Bir diğer C vitamini deposu besin grubu ise kırmızı ve mor meyveler; çilek, ahududu, böğürtlen, karadut ve yaban mersini… Özellikle çilek içerdiği bir antioksidan çeşidi olan ellajik asit sayesinde sadece kolajen üretimini desteklemekle kalmıyor, kolajenin yıkımına karşı da koruyucu etki gösteriyor.

KEMİK SUYU Kemik suyunun harika bir kolajen kaynağı olduğunu bilmeyen yoktur. İçerdiği glisin, prolin ve arjinin gibi önemli amino asitlerle mükemmel bir kolajen kaynağı olan kemik suyu, vücutta azalan kolajeni çoğaltmak için ideal bir alternatif. Uzmanlar, kemik suyu tüketiminin kan kolesterol düzeylerini arttırabileceğinin altını çiziyor ve kalp-damar hastalığı veya kolesterol yüksekliğiyle ilişkili herhangi bir hastalığınız varsa bu besini tüketirken çok dikkatli olmanız gerektiği konusunda uyarıyor.
KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER Kolajen üretiminde bir diğer önemli faktör yeterli miktarda C vitamini tüketilmesi. Kolajen sentezlenirken diğer birçok protein gibi yardımcı besin öğelerine ihtiyaç duyuyor. Kolajen üretiminde başrolü üstlenen besin ögesi de kesinlikle C vitamini. Bu sebeple C vitamininden zengin tere, semizotu, ıspanak, maydanoz ve roka gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri beslenme listenize mutlaka eklemelisiniz.

JELATİN “Jelatin mi?” dediğinizi duyar gibiyiz… Jelatin, kolajenden türetilmiş bir protein türüdür. Bu sebeple uzmanlar tarafından kolajen üretimini arttıran besinlerden biri olarak kabul ediliyor. Jelatini pişirme esnasında kullanarak çorba, güveç gibi yemeklere katabilirsiniz.

SARIMSAK Kolajen üretimini destekleyen besin ögelerinden biri de sülfür. Sülfür ise sarımsakta bol miktarda bulunuyor. Yapılan çalışmalar, sülfür açısından zengin olmayan şekilde beslenen hayvanlarda kolajen üretiminin daha az olduğunu ortaya koydu.
MORİNA BALIĞI Morina balığı da glisin ve prolin gibi amino asitlerden çok zengin bir balık türüdür ve bu sebeple kolajken üretimine destek oluyor. Morina bağlığı ayrıca selenyum, B6 vitamini ve fosfor gibi besin ögelerini de içeriyor.

Güzellik Sırları , Güzellik Oyunları Estetik - Plastik Cerrahi ( Estetik,Cilt - Saç Bakımı,Makyaj,kozmetik,Egzersiz ) Afitap Güzellik Merkezi - Akçay Novada Afitap Beauty , AfitapBeauty

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder