Cilt Bakımı
CİLDİN YAPISI
Cildin tabakalı bir yapısı vardır. Cildin gözle görünen kısmı epidermis en dıştaki koruyucu tabakadır.
Epidermis(üst deri) 0.11 mm kalınlığındadır ve 15-25 kat epidermal genelde keratinosit hücrelerden oluşur. Dermis tabakasında kollajenden, kan damarları ve salgı bezlerinden zengin bir dermis tabakası yer alır. Epidermisin en önemli görevi cildi dışarıdan gelecek zararlı etkilere karşı savunmak ve içerdeki nem dengesini sağlamaktır. Epidermal hücrelerin %20-25’i melanositlerdir, bunlar cildin rengini belirleyen koruyucu pigment melanini üretirler. Temelde dermis üç maddeden oluşur. Bunlar kolajen,elastin, protein lifleri ve belirli bazı polisakkaritlerdir. Bu maddeler cilde dayanıklılık,esneklik ve nem tutabilme özellikleri sağlar. Dermis tabakasının altında stratum bazele dediğimiz sürekli yeni hücrelerin yapıldığı tabaka vardır.
Hücreler yavaş yavaş cildin üst tabakalarına doğru yolculuk yaparlar ve yaklaşık 14 günde artık canlılıklarını kaybetmeye başlayarak en üstte birikirler bunun sonucu stratum korneum (boynuzsu tabaka) oluştururlar. Ölü keratinositler bu tabakada birikerek 1-5 mm’lik nasır tabakası oluşur. Normal bir cildin sağlığını ve güzelliğini sürdürebilmesi için en üstteki ölü hücrelerin sürekli dökülüp yenilenmeleri gerekir.
CİLT SAĞLIĞI
Cilt, içten ve dıştan olan etkenlerle yıpranır, yaşlanır. Derinin kırışmasında de rolü vardır. Yaşam biçimi de deri yaşlanmasında etkilidir. Genellikle yaş ve sağlık durumu, cilde göre değerlendirilir. Kendinizi dinç ve çok iyi hissetseniz de deriniz kırışık, kahverengi lekeli ise, gözlerinizin altı torbalı ise insanlar sizi yaşlı sayar. Yaşlanmayla birlikte derinin iç tabakasındaki derinin çatısını oluşturan kolajen ve derinin elastikiyetini sağlayan elastin lifleri azalır. Böylece deri incelir, kanlanması da giderek azalır. Yağ bezlerinin yağ üretimi azalır. Sonuçta deri ince, kuru, kırışık ve elastikiyetsiz olur. Bu doğal değişiklikler güneş, stres, kötü beslenme, çevre kirliliği, sigara, alkol ile hızlanır.
Yaşlanınca, pigmentlerdeki değişiklik lekeleri ortaya çıkarırlar. En etkin antioksidan madde E ve C vitaminleridir. Özellikle erken yaşlanma ve leke oluşumuna karşı E ve C vitamini kullanılması önerilir.
Cilt yapısında önemli faktörlerden biriside yaştır. Genç ciltlerde salgılama normal,hücre yenilenmesi hızlı,üst tabaka tazedir. Cilt siyah nokta ve sivilce oluşumuna eğilimlidir. Yaş ilerledikçe ciltte kuruma meydana gelir, yağ salgılaması ve hücre değişimi yavaşladığı için cilt dış etkenlere karşı korumasız kalır, suyunu kaybetmeye başlar. Kolejen ve elastin proteinleri azaldığı için kuruluğa bağlı çizgi ve sarkmalar görülür. Olgun ciltlerde ise yaş faktörüne bağlı olarak, kas yapısı zayıflar, vitaminlerini yitiren ciltte çizgi ve kırışıklıklar derinleşir.
Cildimizin sağlıklı dengesini sürdürmesi çok önemlidir, çünkü vücut sağlığımız, varlığımız ve psikolojimiz için büyük önem taşır. Cildimiz aynı zamanda bizim görünümümüzü belirler ve sosyal kimliğimizin oluşmasında rolü vardır.
Cildimizin en büyük düşmanı da güneş enerjisidir. UVB ve UVA ışınlarından etkilenen cilt melanin üretimini azaltır.bu sebeple cildi güneşe karşı korumak ve cildin güneşe karşı duyarlılığını azaltmak için melanin üretimini tetiklemek gerekir.
Cildinizin daha uzun ömürlü, sağlıklı, genç, canlı ve ışıltılı görünmesini istiyorsanız bakımına önem vermelisiniz. Cilt bakımının önemi yıllardır uzmanlar tarafından anlatılmaktadır. Ne yazık ki toplum genelinde bu bilince sahip kişi azdır. Evde yapılan bakımlarla sadece cildimizi yüzeysel temizlediğimizi unutmamalıyız. Derinlemesine yapılan profesyonel bakım sayesinde cildin üzerindeki ölü hücreleri atmış ve cildimizin nefes almasına,yeni oluşumuna,düzelme sürecine imkan sağlamış oluruz. Cilt kırışıklıkları,lekeler ve elastikiyet kaybı gibi sorunlarla karşılaşma riskimiz en aza inmiş veya daha geç ortaya çıkar.
Krem ve losyonlar gibi geleneksel cilt bakım ürünleri gündelik bakımda kullanılması gerek ancak bu ürünlerle yüzeysel bakım sağlamış oluruz, epidermisin altına nüfuz etmezler. Bu yüzden günlük cilt bakımı rutininizden daha fazlasını almanız için etkisini epidermisin altına gösteren bakımlar uygulamalısınız. Bu da ancak derinin alt tabakalarına etki edilmesiyle mümkündür. Profesyonel bakım ile cildinize bunu sağlayabilirsiniz.
CİLT BAKIMI
Cildin derinlemesine temizliği profesyonel cihazlarla yapılır ve özel bakım ürünleri masajla cilde yedirilir. Lontoforez ve yüksek frekans yüksek frekans uygulaması emilimi hızlandırır. Cilt bakımının içinde yer alan serum ve maske uygulamaları cildi dinlendirir, besler; canlı, parlak ve sağlıklı bir görünüm almasını sağlarken, diğer taraftan yılların etkisine karşı da bir direnç kazandırır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder