Yemek yediğiniz atmosfer, yemeklerin sunumu ve yemek yerken gerçekleştirilen hareketler, yemek seçimlerini ve miktarını etkileyebiliyor. Kilo vermek için fazla duyulmayan 7 altın öneri…
Her bireyin günlük beslenme ihtiyaçları, vücutlarının fizyolojik durumuna ve fiziksel ya da zihinsel faaliyetlerinin yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Aktif bir yaşamı olmayan ortalama bir kadının günlük enerji ihtiyacı yaklaşık 1500 – 1700 kalori. Düzenli
aktif yaşam süren ortalama bir erkeğin de yaklaşık 2500 – 2800 kalori civarındadır diyen İsmet Tamer; “Bu enerjiyi tek bir kaynaktan değil, çeşitli ve sağlıklı besinlerden dengeli seçimler yaparak ve güne yayarak temin etmek gereklidir” hatırlatması yaptı.
Eğer kilo vermek istiyorsanız, yediklerinizden aldığınız kalori, harcadığınız enerjiden düşük olmalı; kilonuzu korumak istiyorsanız da aldığınız ve harcadığınız dengede kalmalı. Peki bu formülü hayatımıza nasıl uygulayacağız?
1- Sakin ve rahat ortamda yemek yemeyi tercih edin
Yediklerimizi ve ne kadar yediğimizi başka faktörler de etkiler. Örneğin sakin ve rahat bir ortamda, kısık ışık ve rahatlatıcı bir müzik eşliğinde genelde daha yavaş yemek yenir ve tokluk hissine daha kolay ulaşılır. Her lokmanın ağızda uzun süre çiğnenmesi, lokmalar arasında çatal kaşığın masaya bırakılması, arada su yudumlanması, gerektiğinden fazla besin tüketilmesini önlediği gibi sindirimi de kolaylaştırır.
2- Acıktığınızda önce su için
Porsiyon kontrolü, kilo kontrolünde önemli bir rol oynuyor. Blatner’in “Esnek Vejetaryan Diyeti”nde bahsettiği gibi yemeğe başlamadan önce bir büyük bardak su içmek, hatta her açlık hissedildiğinde önce su ya da sıvı alarak açlığı yatıştırmak, sonrasında daha az porsiyonlarda yemek açısından çok yararlı bir uygulamadır.
3- Ana yemekten önce çorba için
Bir başka öneri de 2007’de yapılan bir araştırmanın sonucunda yerini buluyor: Ana yemekten önce mutlaka sağlıklı bir çorba içmeye alıştırın kendinizi, çünkü böyle yapanlar toplamda en az %20 daha az kalori tüketiyorlar.
4- Yemek yediğiniz tabağın rengine dikkat edin
Cornell Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre, kullanılan tabağın rengi ile tabaktaki yemeğin rengi arasında kontrast düşükse, insanlar normalden %22 daha fazla yemek yiyorlar. Bu durumda açık renk bir tabakta pirinç pilavı ya da sossuz makarna yemek yerine, yeşil renkli ve büyük bir tabakta salata yemek daha akıllıca gibi görünüyor.
5- Açık büfelerden beslenirken dikkatli olun!
İnsanlar büfede genellikle kendilerine en yakın ya da ilk gördükleri yiyeceklerden alma eğilimindedirler, bu nedenle büfede bir şeyler almaya başlamadan önce neler var neler yok, tamamını gezip ondan sonra yiyeceklerinize karar vermekte yarar var, üstelik bunu sadece Doç. Dr. İsmet Tamer değil New York’tan Cornell Üniversitesi araştırmacıları da söylüyor.
6- Televizyon ve bilgisayar başında yemek yemeyin!
Eğer daha küçük porsiyonlarla doymak istiyorsanız televizyonunuzu ve akıllı telefonunuzu kapatmanız gerekiyor! Güncel bir araştırmada, televizyon izleyerek yemek yiyenlerin normalden daha fazla yedikleri; bir başka çalışmada ise bilgisayar oyunu başında yemek yiyenlerin daha geç doydukları, hatta oyundan kalkınca tekrar atıştırmalık ihtiyacı duydukları gösterilmiş.
7- Kalorisi yüksek içecekleri uzun ve ince bardakta tüketin
Çoğu zaman içerdikleri kalori göz ardı edilir ama özellikle kalorisi yüksek içecekleri uzun ve ince bardaklarda tüketmekte fayda var. Neden mi? Çünkü araştırmacılar, kısa ve geniş bardakta içildiğinde neredeyse tüm içeceklerin %20 daha fazla tüketildiğini göstermişler.
Güzellik Sırları , Güzellik Oyunları Estetik - Plastik Cerrahi ( Estetik,Cilt - Saç Bakımı,Makyaj,kozmetik,Egzersiz )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder