Facebook

18 Mayıs 2011 Çarşamba

Göğüs büyütmede 'Kaşıkçı Elması' uyumu

Estetik cerrahinin en yüz güldürücü ameliyatlarından biri olduğu bildirilen göğüs büyütmede, göğüs dokusu ile protezin uyumunun, ''kaşıkçı elması''ndaki pırlanta ve elmas arasındaki uyuma sahip olmasının önemine dikkat çekildi.
Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Volkan Tayfur, Türkiye'de dünya ortalamasının üzerinde olan göğüs estetiğinde önemli bir yer tutan göğüs büyütme ameliyatları konusunda son gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Göğüs büyütmenin estetik cerrahinin en yüz güldürücü ameliyatlarından biri olduğunu, hastanın ameliyat öncesinde destekli iç çamaşırı kullanmasının, bu operasyon için iyi bir aday olduğunu gösterdiğini anlatan Tayfur, ''Göğüs büyütmede ilk seçenek silikon protezdir, ama bu operasyon kişinin kendi yağ dokusu kullanılarak da yapılabilir. Silikon maddesi insan vücudu ile çok uyumludur'' dedi.

Türkiye'de ''göğüs büyütme'' denilince, akla 'ABD'deki gibi büyük ölçülere sahip olunacağı' şeklinde yanlış bir kanı geldiğini ifade eden Tayfur, ''Oysa bizde güzellik anlayışı doğal ve göze az çarpan olduğu için böyle bir durum söz konusu değil. Çoğu hastamızdaki değişiklik, operasyon sonrasında fark edilmez bile'' diye konuştu. Çoğu kadının, dışarıdan nasıl görünmek istiyorsa buna uygun giysiler seçtiğini anlatan Tayfur, hastaya en uygun ölçüye, ayrıntılı provalardan sonra karar verildiğini söyledi.
Tayfur, şu bilgileri aktardı: ''Koltuk altından endoskopik göğüs büyütme ameliyatı zahmetli olmakla beraber hiç iz bırakmaz. Kalan iz koltuk altının en derin yerine gizlenir ve zamanla solar. Hastanın tercihi ameliyatın göğüs başından ya da altından yapılması ise bu yöntemler de uygulanabilir. Hangi yöntem seçilirse seçilsin öngörüşmede yapılan uzun provalarla istenen görüntü ortaya konmalıdır. Bu İşlem tıpkı gelinlik provalarına benzer. İç çamaşırı içine yerleştirilen deneme protezleri ile ayna karşısında çeşitli kıyafetler denenir ve yakışan görüntü ortaya konur. Daha sonra bu boyuttaki silikonun kişinin dokusuna uygun olup olmadığı muayene sırasında titizlikle yapılan ölçümlerle belirlenir. Silikonların boyu, eni, yüksekliği kişinin ihtiyacına göre üç boyutlu planlanarak seçilir. Ameliyat, uyutmadan sakinleştiricilerle (sedasyon) ya da genel anestezi altında yapılır. Ameliyat sonrası aynı gün eve dönülür. Ertesi gün duş alınabilir. İlk hafta biraz şiş olan göğüsler kısa sürede yumuşak ve doğal haline kavuşur.''
Doğru teknikle yapılan ameliyatta süt kanallarının zarar görmediğini ve duyunun kaybolmadığını ifade eden Tayfur, son nesil protezlerin çok uzun yıllar sorunsuz kalabilecek özellikte olduğunu bildirdi. Tayfur, ''Göğüs büyütmede, doğal meme dokusu ile yerleştirilen protezin uyumu, kaşıkçı elmasındaki pırlanta dizisi ile içindeki büyük elmas arasındaki kadar mükemmel olmalıdır. Çevresindeki pırlanta dizisi doğal göğüs dokusunu, içindeki büyük elmas ise yerleştirilen protezi temsil etmelidir'' şeklinde konuştu.

'Eşleri değil, kadınlar istiyor'
Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Volkan Tayfur, kadınların göğüs büyütme ameliyatını eşlerinin değil, kendi istekleri üzerine yaptırdığını belirterek, ''Ancak kendine öz güveni artan kadın daha mutlu oluyor, bu da erkeği olumlu yönde etkiliyor'' dedi. Artık yeni gelişmeler sayesinde bu tür ameliyatların ağrılı olmadığını, hastanın kısa sürede normal yaşamına dönebildiğini ifade eden Tayfur, Türkiye'nin bu konuda dünyanın en iyi ülkeleri arasında yer aldığını söyledi. Yaş ilerledikçe kişilerin ekonomik durumlarında düzelme olduğunu ve yaşamdan beklentilerinin arttığını kaydeden Tayfur, ''Erkekler dış görünüşleri nedeniyle çok fazla eleştiriye maruz kalmıyor, ancak kadınlarda ileri yaşa bağlı değişiklikler daha fazla göze çarpıyor. Bu nedenle kadınların çok gecikmeden küçük müdahalelerle kendilerini yenilemeleri, mutlu bir evliliğin devamına da katkı sağlıyor'' ifadesini kullandı.

Göğüs estetiğinde sık sorulan sorular

Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Volkan Tayfur, göğüs estetiği konusunda hastaların sıklıkla sorduğu sorular ve yanıtları ile ilgili şu bilgileri aktardı:
-Göğüslerim büyüsün, ama hiç iz kalmasın istiyorum. Yapabilir misiniz?''
-Evet. Hepimiz sahip olduğumuz güzelliğin doğal ve Tanrı vergisi olmasını istiyoruz. Eşimizin, sevgilimizin ilerde göğüs büyütme yaptırdığımızı anlamamasını istiyoruz. Bu durumda koltuk altından endoskopik büyütme işlemi tavsiye edilebilir.
-Göğüs büyütme istiyorum, ama eşim beğenir mi bilmiyorum.
-Evet beğenir. Belki farkında değilsiniz, ama eşiniz sizi küçük göğüslü olsanız da beğenmektedir. Erkeklerin çoğu eşlerinin küçük göğüslü olmasını anlayışla karşılarken esas sorun kadının kendini güzel hissetmemesi ile başlar. Tüm gününü dolgulu iç çamaşırı ile mutlu geçiren kadın, eşinin karşısında kendini eksik hisseder. Bu eksiklik kadının kendine güvenini zedeler. Erkekler bunu anlayamaz. Mutsuz kadının karşısındakini mutlu etmesi ne kadar mümkündür? Bu durumda yapılacak iki şey var. Ya küçük göğüslerinizle güzel olduğunuzu fark edin ya da estetik cerrahi size yardımcı olabilir. Birçok erkek ameliyat sonrası oluşan güzel görüntü kadar kadınının güçlenen öz güveninden etkilenir ve mutlu olur.
-270 cc silikon istiyorum. Yapar mısınız?
-Hayır. Silikon seçimi yalnız toplam hacimle yapılmaz, iş o kadar basit değil. Son nesil damla silikonlar artık eni, boyu yüksekliği farklı şekillerde geliyor. Nasıl her kadının göğüs yapısı birbirinden farklıysa kullanılacak silikon da ona göre seçilmeli. Üç boyutlu planlama gerekir.
-Göğüs büyütme istiyorum, ama doğal durur mu?
-Bu çok önemli bir konu. Amerika Birleşik devletlerinde çok büyük göğüs tercih ediliyor. Bu aslında kültürel bir farklılık. Çok büyük evler, devasa arabalar, çok kaslı erkekler ve çok büyük göğüsler. Avrupa ve bizde estetik anlayışı ise çok farklı. Biz çok daha zarif şeylerden hoşlanıyoruz. Bu durum göğüs estetiği felsefesinde de geçerli. En önemli kural, doğal göğsün boyutlarına göre silikon protez seçmek. Olması gereken boyutta seçilen protez çok doğal durur.
-Göğüs büyütme ameliyatı süt vermeye engel midir?
-Hayır, engel değildir. Silikon süt sıvısına hiç temas etmez ve süt kanallarına uzaktır. Silikonun süte karışmaz bebeğe zararı yoktur. Doğru uygulanan tekniklerde süt kanalları korunur ve zarar görmez. Kişi göğüs silikonu ile rahatça süt verebilir.
-Göğüs büyütme koltuk altı dışında nerelerden yapılır?
-İkinci yöntem göğüs başının, yani ucunun hemen altından damla silikonu yerleştirmek. Burada zaten renk geçişine bağlı doğal bir çizgi var. Buradan yapılan kesik pek görünmez. Üçüncü yöntemse silikon estetiğini göğüs altı çizgiden yapmak. Dünyada en sık kullanılan yöntem budur. Burası da zaten katlantı şeklinde olduğu için çok görünmez. Tüm bunlara muayene sırasında koltuk altı yapısı, göğüs başı genişliği ve rengi, göğüs altı çizginizin yapısı ve ten renginize göre karar vermek en doğrusudur.
-Göğüslerim arasında farklılık var. Meme büyütme ameliyatında düzeltilebilir mi?
İki meme arasında ufak farklar bulunması doğaldır ve yalnız bunun için ameliyat olmak gerekmez. Göğüs büyütme için başvuran birçok kişi bu farkları görmemiştir bile. Eğer fark büyükse meme büyütme ameliyatı sırasında düzeltilir. Bu düzeltme yeni izler oluşturmayı gerektiriyorsa ameliyat öncesi planlamada buna beraber karar veriyoruz.
-Silikonu göğüs altına mı, kas altına mı yerleştiriyorsunuz?
-Her ikisine de. Ayrıca kas zarı altına da yerleştirilebilir. Göğüs dokusu, altına konacak protezi güzelce gizleyecek, yıllar içinde problem çıkarmayacak kadar kalınsa kasa hiç ellemeden göğüs altına koyulabilir. Bu durumda yeni şekil hemen oluşuyor, ağrı da çok az oluyor. Eğer göğüs inceyse bu yöntem ilk aylarda güzel görünse de sonra problem çıkaracağı için yapılması önerilmez.
-Göğüs büyütme ameliyatı olsam sarkma olur mu?
-Protez boyutu doğru seçilirse, zaten sarkık bir göğüs büyük protezle zorlanmazsa, doğru ameliyat şekli uygulanırsa böyle bir sorun yaşanmaz. Bununla birlikte silikon estetiği yaptırıp yaşlanınca da aynı şekle sahip olacağını düşünmek hayalperestlik olur.
-Protezler patlar mı, 'protezi patladı' ne demektir?
-Son nesil protezler patlama ve akmaya çok dirençlidir. Üzerine yatmak, sıkmak, düşmek, spor, cinsel ilişki protezleri patlatmaz. Kurşun mermisi ya da bıçaklanmanın silikonu deldiği görülmüştür. Ameliyattan sonraki ilk günlerde aşırı basınç, trafik kazaları protezin patlamasına değil, dikişlerin açılmasına yol açabilir. Bu durumda tekrar dikiş koymak gerekir.
-Daha önce silikon ameliyatı oldum, ama memnun değilim. Düzeltilebilir mi?
-Evet, düzeltilebilir. Protez çok küçükse daha büyük, çok büyükse daha küçük protezle değiştirilir. Yeri kaymışsa, protez değiştirilmeden düzeltilir. Göğüste sarkma varsa silikon değişmeden toparlama yapılır. Göğüste kırışıklıklar olabilir, protez göze görünebilir ya da dokununca hissedilebilir. Bu durumda hiç kesmeden yağ transferi ile düzensizliklerin giderilmesi sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder