Facebook

15 Mart 2011 Salı

Saçlarınızı korumak için...

Saçlarınızı korumak için...

Saçlarınızın kusursuz görünmesini ister misiniz? İşte saçlarınızı korumak için yapmanız gerekenler...
Saçlarınızı korumak için artık bunları yapmayın.

1. Ellerinizi saçınıza çok sürmeyin

Ellerinizi sık sık saçlarınıza götürmek ya da tik olarak saçlarınızla oynamak saçlarınıza zarar verir. Nasıl mı? Tabii ki yağlandırarak. Ayrıca bu, pek de seksi bir görüntü değil. Ellerinizi saçlarınıza her götürdüğünüzde, çekiştirmeleriniz sonucu saç dipleriniz uyarılır ve yağ salgılanmaya başlar. Bu yağ, gün içinde saçlarınıza her dokunduğunuzda zamanla tüm saça yayılır ve maalesef siz de saçlarınızı toplamak zorunda kalırsınız. Bu durumda yapmanız gereken iki şey var: Ellerinizi saçlarınızdan uzak tutmak ve bir süre saçınızı şampuanlama periyodunuzu uzatmak.

2. Saçlarınızı doğru tarayın


Saçlarınızı köklerden uçlara doğru mu tarıyorsunuz? Dikkat! Bu yöntem saçlarınızı kırmaktan ve onlara zarar vermekten başka bir işe yaramaz; ister saçlarınızı duş altında tarak yardımıyla açmaya çalışın, isterseniz banyo sonrası hafif nemli haldeyken fırça yardımıyla. Yapmanız gereken hareket, uçlardan başlayarak saç açıldıkça köklere doğru ilerlemektir.

3. Çok taramayın


Saçınızı gün içinde fazla taramak, saçlarınızın şeklini bozacağı gibi onların yağlanmasına da neden olur. Hele de güzel bukleleriniz varsa, emin olun bunlar bir süre sonra kırılıp tiftik gibi görünmeye başlayacaktır. Ama hiç taramasanız da saçlarınız keçeleşir ve hava almadıkları için dökülmeye başlayabilir. Peki bunun bir ortası yok mu? Tabii ki var. En iyisi, saçlarınızı banyodan sonra ve sistematik olarak geceleri yatmadan önce taramaktır. Son olarak ekleyelim: Kıvırcık saçların taranması güçtür; o nedenle mutlaka geniş uçlu bir tarak kullanın.

4. İyice durulayın

Saçlarınızdaki azıcık bir şampuan kalıntısı, onların matlaşıp elektriklenmesine yeter de artar bile. Çözümse, saçınızı durulamaya en az dört dakika ayırmanızdır, tabii ki saçınız uzadıkça bu süre de artacaktır. Ve sonuç, parmaklarınızın arasından kayıp giden yumuşacık ve parlak saçlar olacaktır.

5. Renk açıcıları doğru kullanın

Renk açıcılar alkol içerdiğinden, gereğinden fazla kullanılmaları, saçlarınızın kurumasına ve matlaşmasına yol açabilir. Bu etkilerden kurtulmak için, ürünü saçınıza az miktarlarda kademe kademe uygulamalısınız. İlk aşamada bir miktar uyguladıktan ve etkisinin az olduğunu gördükten sonra diğer miktarı uygulayabilirsiniz.
6. Saç bakım ürünlerindeki silikona dikkat

Şampuanların, saç kremlerinin ve pek çok saç ürününün içinde bulunan silikon, saça parlaklık ve yumuşaklık verir. Ama mükemmel gibi görünse de, slikon aslında saça zamanla çok zarar verir. Bu ürün yüzünden saçlar susuz kalır, cansızlaşan saçların yapısı ve doğal şekli bozulmaya başlar. Bir diğer kötü haber de, silikon maddesinin saçlardan çok zor temizlenmesidir.
Alınabilecek en iyi önlem, içinde silikon bulundurmayan ürünler kullanmaya özen göstermektir. Silikona maruz kalmış saçlaraysa mutlaka detoks gerekir. Bunun için çok fazla sayıda ürün olmadığından, önerimiz Christophe Robin'in Antioksidan Lavanta Sütü.

7. Saç düzleştiriciler saçlarınızı kurutur

Çok kullanışlı bir alet olduğunu yadsımıyoruz ama maalesef fazla kullanılması, saçınıza önemli ölçüde zarar veriyor. Saç düzleştiriciler her gün kullanıldıklarında saçınız yavaş yavaş yanmaya başlar, zamanla kurur ve en sonunda matlaşıp kırılır. En etkili çözüm, düzleştiricileri daha az kullanmaktır; mesela haftada en az iki kez gibi. Bununla birlikte fönün zararlı etkilerini önlemek için "termik" koruyucular da kullanabilirsiniz.

8. Saç kırıklarınızı kestirin

Kırılmış ve çatallaşan saçlar, saçınızın parlamasını engeller. Kesilmeyen kırıklar zamanla daha da büyür; böylece saçlarınız zamanla güçsüzleşir ve matlaşır. Bir kez kırılmış saç teli kendini bir daha asla toparlayamaz; o nedenle tek çözüm, kırık olan yerden kesmektir. Burada iki seçeneğiniz var: Ya saçınızı boyunu kısıltarak da kestirebilirsiniz ya da sadece kırıkları aldırmaya yönelik bir kesim yaptırabilirsiniz. Ancak unutmayın, ikinci seçenek için işinin ehli bir kuaföre ihtiyacınız var.

9. Farklı şampuanlar kullanın

Yüz kremleri söz konusu olduğunda, "Daima aynı markanın aynı ürününü kullanın" deriz, fakat şampuanlar için durum tam tersidir. Bir noktadan sonra, uzun süre kullanılan şampuanlar etki göstermemeye başlarlar. Normal olarak saç derisi hücreleri kendilerini her ay yenilerler, fakat saç hücreleri öyle değildir. O nedenle saç telleri şampuana alışır ve doygun bir hale gelir. Yapılacak en iyi şey alternatif yaratmaktır, mesela bir yıkamada boyalı saçlar için şampuan kullanırken, bir diğer yıkamada hacim kazandırıcı bir şampuan kullanılabilir.

10. Islak saçla sokağa çıkmayın

Islak saçlar havadaki tüm kir ve tozları emer. Saç derinizin ve tellerinin ıslaklığıyla birlikte saçınıza yapışan toz ve kir, saç derinizde iritasyonlara ve kepeğe neden olabilir. Hele de saçlarınız gürse, saç dipleriniz daha da az hava alacağından bu etkilere fazlaca maruz kalabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder