Facebook

20 Mart 2011 Pazar

Haftada 1 kilo zayıfla

Haftada 1 kilodan fazla vermeyin

Uzmanlar, bahar aylarıyla birlikte fazla kilolarından kurtulmak isteyenlere, yoğun egzersiz programı ve enerji alımının aşırı düşürülmesiyle, haftada bir kilodan fazla verilmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Dekanı ve Spor Fizyolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakkı Gökbel, diğer mevsimlere göre daha hareketsiz geçen ve kilo alımının daha fazla olduğu kış aylarının ardından bir çok kişinin fazla kilolarından kurtulmak istediğini söyledi.
Daha kalın giyinildiği için fazla kiloların kış mevsiminde aşırı rahatsızlık vermediğini belirten Gökbel, ancak baharla birlikte daha ince kıyafetlerin giyilmeye başlanmasıyla fiziksel görünümüne dikkat eden kadınlar başta olmak üzere bir çok kişinin bu kilolardan kurtulmak için çeşitli yollara başvurduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Gökbel, fazla kilolardan kurtulmanın sağlık açısından çeşitli yararları olduğunu dile getirerek, kilo vermenin usulüne uygun, sağlığı tehlikeye atmadan yapılmasının ve verilen kiloların yeniden alınmamasının önemli olduğunu vurguladı.
Sık sık kilo alıp vermenin metabolizmada ciddi zararlara yol açtığını anlatan Gökbel, ilkbahar aylarında verilen kiloların kış aylarında yeniden alınmaması için de düzenli beslenme ve egzersizin yapılması gerektiğine dikkati çekti.

Haftada bir kilodan fazla vermeyin
Spor Fizyolojisi Uzmanı Gökbel, kilo vermenin uygun bir şekilde yapılması gerektiğini anlatarak, şunları kaydetti:
''Önerimiz haftada bir kilodan fazla verilmemesi. Haftada bir kilodan fazla verilmesi durumunda yağ dokusuna ek olarak, kas, karaciğer ve diğer organların dokularında da kütle kaybı söz konusu olabilir. Enerji alımının aşırı düşürülmesi kilo kayıplarını da artırır. Yaşam kalitesini düşürecek bu durum ilerleyen yaşlarda, çabuk yorulma, kemik erimesi ve kırılması gibi rahatsızlıklara yol açabilir. İskelet kasları önemli miktarda enerji harcadığı için kişinin kas kütlesinin az olması verilen kiloların daha sonra kolayca almasına ve ilerleyen yaşlarda gündelik aktivitelerini yaparken çok yorulmasına yol açacaktır.''
Bu durumun bir miktar fazla kilosu olanlar için geçerli olduğunu dile getiren Gökbel, aşırı kilolular için çeşitli tıbbi tedavilerin gerekebileceğini söyledi.

Yürüyüş önerisi

Prof. Dr. Hakkı Gökbel, bir kilo yağ dokusunun fazladan 7 bin kilo kalorilik enerji alımıyla oluştuğunu belirterek, ''Tam tersine 7 bin kaloriden fazla enerji harcanması durumunda, vücuttan bir kilo yağ kaybediliyor. Bu değerler sağlık mensuplarının yardımlarıyla hesaplanabilir. Çok kaba olarak şunu önerebiliriz; kalp hastalığı olmayan, kronik rahatsızlığı bulunmayan ve çok yaşlı olmayan sağlıklı bir kişi, günlük 45 dakika veya 1 saat hızlıca yürür, aldığı enerji miktarını azaltır ve vücut ağırlığını tartarak gözlerse uygun bir şekilde kilo verebilir'' dedi.
Vücut ağırlığının ölçülmesinin de son derece önemli olduğunu vurgulayan Gökbel, tercihen her sabah aynı saatte, herhangi bir şey yemeden, mümkün olduğu kadar az giysiyle, ayakkabısız tartılmak gerektiğini belirtti.
Gökbel, bu şekilde doğru ölçüm yapılıp, vücut ağırlığının düzenli kontrol edildiğinde meydana gelen değişikliklerin de doğru gözlemlenebileceğini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder