Burun yüzün tam ortasında bulunan, kişinin yüz güzelliğini, duruşunu, karşısındaki kişilerdeki ilk izlenimini önemli ölçüde etkileyen bir organ. Burun estetikleri de bu anlamda kişinin dış görünüşüne etki etmesi bakımından önem taşıyor.
Acıbadem Maslak Hastanesi Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Şükrü Yazar, estetikte kadınların ve erkeklerin beklentilerinin birbirinden farklılıklar gösterdiğini belirterek, “Erkekler burunlarının daha çok boyutuyla ilgileniyor, büyük burunluysa daha küçültülmüş, yüzüne uygun, ilk bakışta boyutu nedeniyle dikkat çekmeyene burun istiyor. Kadınlar ise boyuttan önce güzel görünümlü, doğal bir burun istiyor” diyor. Burna yapılan estetik ameliyattan sonra yeni şeklin tam anlamıyla oturmasının altı ay ile bir yıl arasında değiştiğini belirten Doç. Dr. Yazar, “Bu süre içinde burnu darbelerden korumak gerekiyor” diye konuşuyor.
Hastanın beklentileriyle sizin yapabileceklerinizi nasıl ortak noktada buluşturuyorsunuz?
"Hastaya önce ne istediğini soruyorum. Şeklinden tutun da içerdeki fonksiyondan, nefes alıp verirken sıkıntı yaşayıp yaşamadığına kadar sorguluyorum. Ardından ayrıntılı bir muayene yapıyorum. Deviasyon var mı, müdahale gerekiyor mu, burnun dışarıdan kemeri var mı, burun kanatları geniş mü küçük mü, burnun yüze orantısı nasıl, burunda eğrilik var mı inceliyorum. Tüm bunların dışında burnun alınla, dudakla açısı, yüz kemikleri, elmacık yanak kemikleriyle ilişkisine bakıyorum. Hastanın fotoğraflarını çekiyorum, bunları dijital ortamda bilgisayara aktarıyorum. Hastayla birlikte yeniden üzerinde konuşuyoruz. Estetik yaptıracak kişilerin farkına varmadığı deformasyonlar, yamulmalar, büyüklük, küçüklükleri de estetik öncesinde kendisine gösteriyoruz. Hastaya ne yapabileceğimizi anlatıyoruz."
Burun estetiği sırasında neler yapıyorsunuz?
"Estetik operasyondan önce o işleme özel bir planlama yapıyoruz. Ardından her hastaya özel hazırladığımız bu planlamaya uygun olarak ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Geniş ve uzun bir yüze küçük burun olmaz. Aynı şekilde burun ucu çok kaldırılmış, kemeri çok oyulmuş burunlar yapmayı tercih etmiyoruz. Çünkü kalkık burunlar yüzde doğal olmayan bir görüntü yaratıyor. Güzel bir burun hem fonksiyon olarak rahat nefes almasını sağlamalı, hem de yüzüyle uyumlu doğal görüntüde olmalıdır. "
Buruna yaptığımız işlemler arasında şunlar yer alıyor:
• Eğer varsa burun kemerini almak
• Burunla alın açısını oluşturmak
• Burun ucunda destek azalmışsa ve çökme varsa yukarı kaldırmak
• Burun kanatları küçültmek
• Dudak ve burun arasındaki açıyı düzeltmek
• Eğer burun küçükse büyütmek
Kadınlar mı erkekler mi daha çok burun estetiği yaptırıyor?
"Kadınlar burun estetiğini daha çok istiyor, erkeklerde son yıllarda burun ameliyatında ciddi oranda artış var, ama kadınlar önde. Erkeklerde daha fazla deformasyonlu burunlar görüyoruz. Top oynamıştır, sporda yaralanmıştır ya da travmaya bağlı olarak da yaralanmış olabilir. Hiçbir travma olmadan da burnundaki görüntüden rahatsız olup düzelttirmek isteyen olabiliyor."
Burun içinde nefes almayı zorlaştıran sorunlar olduğunda bu ameliyatı da plastik cerrahi hekimleri mi yapıyor?
"Eğitimimizi alırken burnu bir bütün olarak görüyoruz. Burun içindeki yapıların anatomisini var olan deformasyonlarını düzeltiyoruz, burnun ortasındaki duvarın eğrilikleri varsa düzeltilmesi, travma sonrası şekil sorunlarının gerekirse kıkırdak dokularla yeniden yapılandırıyoruz. Burun içi dokularda şişmeler varsa bunları da düzeltiyoruz."
Burun estetiğinde memnuniyet oranı nedir?
"Eğer hastayla ameliyat öncesi burnun şeklini almasının altı ay ile bir yıl arası bir süreyi bulacağını anlattıysak, yüzde90 oranında mutlu oluyorlar. İyi bilgilendirme yapamadıysak hasta ameliyat sonrasında sıkıntı yaşayabiliyor. Birkaç gün rahat nefes alamıyor. Burun alçısını alınca şiş oluyor, ikinci üçüncü haftadan sonra şişlikler iniyor. Geç dönemde hastalar memnun oluyor. Yüzlerinde alışık oldukları bir yüz görüyor, ameliyata giriyor, çıkıyor bir hafta alçılar ateller oluyor. Atel alındıktan sonra değişen bir yüz oluyor. Kişinin buna alışması zaman alıyor. Alın, burun, dudak açısı değişiyor. Hasta bir anda farklı bir yüz görüyor, bunları hastaya iyi anlatmak lazım."
Burun estetiğinde son trendler nelerdir?
"Genel olarak burun estetiği dediğimizde burnun kemerini alıyoruz, kıkırdakları şekillendiriyoruz, kemikleri keserek şekillendiriyoruz, daha düzgün bir çatı oluşturuyoruz. Bunu iki şekilde kapalı veya açık teknikle yapıyoruz. Dünyada daha çok açık teknik uygulanması yönünde artan bir eğilim var. Bunun avantajı kemikleri, kıkırdakları görerek şekillendiriyorsunuz. Daha önce hastalar estetikten sonra burnum çöktü, düştü derlerdi. Giderek bu tekniğin avantajından dolayı hastalardan bu sözleri daha az duyuyoruz. Artık burun içine yönelik girişimlerde endoskopiyi daha çok kullanıyoruz, endoskopla girip burundaki deviasyonu, burun etlerini böyle çıkarıyoruz. Burnun içinini görmek için kullandığımız cihazlar bize daha iyi görüş alanı sağlıyor. Ameliyat olmamış gibi bir görüntü ortaya çıkıyor. "
Burun estetiğinden sonra nelere dikkat etmek gerekiyor?
•Hastalar burun estetiği ameliyatı olduktan sonra bir gün hastanede yatıp taburcu oluyor, 2-3 gün dinlenmeleri gerekiyor, efor gerektirmeyen işleri varsa 3-4 gün sonra gidebilirler.
• Atel ve bandajlar alınıncaya kadar bir haftalık bir süre dinlenmeleri gerekiyor.
• İki – üç hafta sonra aşırı efor gerektirmeyen sporlar, yürüyüş yapabilir, kafayı suya sokmadan yüzebilir, hafif koşular uygun olabilir.
• İki – üç ayda burunlarına aşırı darbe gelmeyecek şekilde spor yapmaları lazım. Futbol, basketbol oynamaması lazım.
• İlk iki üç hafta lens takmasını öneriyorum, 3 haftadan sonra hafif bir gözlük kullanabilir. Burun bölgesine bası yapmayan gözlük kullanabilir.
• İlk bir hafta aşırı sıcak, nemli ortamlardan sauna, hamamdan uzak durmalı. Bandajların olduğu dönemde önermiyoruz.
• Estetikten sonra hastalarımız internetin önünde çok zaman geçiriyorlar, ertesi gün eve gittiklerinde kafaları yukarıda yatmalı, aşağı doğru bakınca şişlikler olabilir. Şişlikler oluşmaması için de estetikten sonra bilgisayar başında çok eğilerek zaman harcamamaları gerekiyor.
• Burun ameliyatından sonraki ilk iki hafta su çekerek burnu yıkayabilir, burnunu sıkmadan silebilir, iki üç hafta boyunca yüzme sporu yapılmamalı, dalış sakıncalı, uçakla seyahat edebilir.
• Ameliyat olacak tüm hastaların ameliyat öncesinde sigarayı bırakmalarını istiyoruz, bunun iki önemli nedeni var, anesteziden dolayı uyanırken öksürük ve balgam olabilir. Bir diğer neden de sigara kullanılması yara iyileşme sürecini olumsuz etkiliyor. Ameliyat yaraları düzelinceye kadar 2-3 hafta içmemelerini öneriyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder