Erişkin bayanların en az yarısı kötü görünümlü, kırmızı, mavi veya mor kümeler halinde uyluk, baldır ve ayak bileklerinde yerleşebilen spider venlerden şikayetçidir.
Günümüzde bir çok estetik cerrah spider venleri skleroterapi ve lazer ile tedavi etmektedir. Skleroterapide varisleşmiş venlerin içine kollabe ederek yok olmalarını sağlayan sklerozan madde enjekte edilmektedir. Lazer ile tedavide ise dışarıdan uygulanan lazer enerjisi ile sorunlu damarlarda tıkanma ve kaybolma sağlamaktadır. Her iki uygulama kaşıntı, yanma, şişkinlik, ve kramp gibi spider venler ile ilgili olan can sıkıcı şikayetleri tedavi etmektedir.
Spider Ven nedir?
Spider ven; tıp dünyasında deri yüzeyine yakın yerleşmiş ince küçük venlerin genişlemesi ile oluşan varikoziteler veya telenjiektaziler olarak bilinir. Bununla birlikte bu çok ince venler daha geniş venöz sistemlerle de bağlantı kurabilir.
Genetik, hamilelik ve diğer hormonal değişikliklere neden olan olaylar, kilo almak, uzun süre oturmak veya ayakta durmak gibi aktiviteler ve belirli ilaçların kullanımı gibi çeşitli faktörler spider ven oluşumuna yol açabilir.
Spider venler 3 temel şekilde oluşurlar; Koyu, merkezi bir noktadan dışa doğru ışınsal bir şekilde uzanan gerçek bir örümcek, ağaç dalları şeklinde veya ince düz bir çizgi şeklindedir. İnce düz çizgi şeklinde olanlar daha çok diz içlerinde görülürken diğerleri sıklıkla uyluk diş tarafındadır.
Variköz (genişlemiş) venler spider venlerden farklıdır. Variköz venler daha geniş ve renk bakımından daha koyudurlar, deri yüzeyinden kabarık olabilirler, ağrıya neden olabilir ve ciddi venöz rahatsızlıklara yol açabilirler. Varislerin tedavi seçenekleri arasında skleroterapi, lazerle yapılan tedavi ve cerrahi yöntem bulunmaktadır. Merkezimizde bu amaçla skleroterapi ve lazerle varis tedavisi yöntemleri kullanılmaktadır.
Lazerle yapılan varis tedavisi:
Lazerle yapılan varis tedavisinde en etkili cihaz olan Nd-YAG lazer kullanmaktayız. Bu tedaviyi heryaştan hastaya uygulayabilmekteyiz. Lazerle yapılan varis tedavisinde 4mm den küçük damarları yok edebilmekteyiz. Özellikle halk arasinda kılcal damar genişlemeleri olarak bilinen spider ven ve telenjiektazilerde Nd-YAG lazerin küçük başlıkları ile mükemmel başarı elde edilmektedir.
Skleroterapi için en iyi aday?
Her yaştan kadın hasta skleroterapi tedavisi görebilir. Fakat en uygun yaş 30-60 yaş arasıdır. Bazı kadınlarda spider venler onlu yaşlarda farkedilir hale gelebilirken bazılarında ise 40 yaşa kadar belirgin hale gelmeyebilir.
Eğer hamile iseniz veya çocuğunuzu emziriyorsanız skleroterapi tedavisini ileri bir tarihe erteleyebilirsiniz. Hamilelikte ortaya çıkan spider venler genellikle doğumdan 3 ay sonra kaybolurlar. Ayrıca sklerozan solüsyonların anne sütünü nasıl etkilediği de bilinmediğinden tedavi için bu dönemin sonuna kadar ertelenmesi önerilir.
Spider venler erkeklerde kadınlardaki kadar sık görülmezler. Spider venleri olan erkeklerde bacak kılları ile bu lezyonları saklayabildiklerinden spider venleri kadınlar kadar kozmetik sorun haline getirmezler. Bununla beraber skleroterapi erkeklerde de kadınlarda olduğu kadar etkilidir.
Skleroterapiden beklentiler?
Skleroterapi görünümünüzü güzelleştirir ve kendinize olan güveni arttırır. Fakat etkilenen tüm venöz damarların tedavi ile tamamen kaybolacağını ummak gerçekçi bir beklenti değildir. Her skleroterapi seansından sonra venler daha yumuşak bir görünüm kazanır. En iyi sonucu elde etmek için genellikle iki veya daha fazla seans gerekmektedir.
Unutmamanız gereken bir şey de bu uygulama sadece o anda var olan spider ven lezyonlarını tedavi edicidir. Tüm venöz damarlarınızda kalıcı bir değişiklik yapmaz ve ileride oluşabilecek aynı tür lezyonları engelleyici değildir.
Tedavi ile ilgili riskler?
Eğer uygulama tecrübeli uzman hekimlerce yapılıyorsa skleroterapiye bağlı ciddi tıbbi komplikasyonlar oldukça nadirdir, fakat olabilir. Bunlar venöz damar içinde kan pıhtısı oluşması, ciddi inflamasyon, allerjik reaksiyon ve deri hasarıdır.
Genellikle oluşabilecek kozmetik problemler ise; pigmentasyon, düzensizlik, uygulanan deride kahverengimsi bir görünüm oluşmasıdır ve bir kaç ay ile bir yıl gibi bir sürede iyileşir. Tedaviye bağlı telenjiektazilerde oluşabilir ve genellikle ek bir enjeksiyon ile iyileşir.
Skleroterapi ile ilgili yeterli eğitimi görmüş bir doktoru seçerek bu riskleri azaltabilirsiniz. Uzman doktorunuz sizin ihtiyacınıza yönelik en uygun skleroterapi yöntemlerinden birini seçecektir.
Tedavi planlaması... İlk konsültasyonda varisli bölgeler muayene edilecektir. Doktorunuz bacağınızın basit bir taslağını çizerek etkilenen bölgelerin haritasını çıkarabilir. Muayene sırasında ciddi derin ven problemleriniz açısından kontrol edileceksiniz. Bazen Doppler ultrasonografi cihazı venöz sistem içinde geriye kaçak akımın olup olmadığını kontrol etmek için kullanılabilir.
Venöz sisteminizde herhangi bir problem tespit edilirse doktorunuz daha ileri bir inceleme için sizi yönlendirecektir. Büyük venlerle ilgili bir problem varsa öncelikle bu tedavi edilmelidir yoksa yüzeyel venler için yapılacak skleroterapi başarısız olacaktır.
Uygulama nerede gerçekleştirilecek?
Spider venlerin skleroterapisi göreceli olarak basit bir uygulamadır, anestezi gerektirmez ve doktor ofislerinde uygulanabilir.
Uygulama... Skleroterapi 15-45 dk arasında süren kısa bir uygulamadır. Spider venin olduğu deri bölgesi antiseptik bir solüsyon ile temizlenir. Bir el ile deri gergin hale getirilerek diğer el ile sklerozan madde etkilenen venin içine enjekte edilir.
Lazerle yapılan tedavide ise şikayet sahalarına Nd-YAg lazer ışın atımı uygulanır. Uygulamada hava soğutma sistemi kullanıldığı için ağrı hissiniz minimal düzeye indirilecektir.
Tedavi sonrası...
Skleroterapi tedavisi sırasındaki baskılı sargıya ek olarak kan pıhtılarının oluşmasını engellemek ve iyileşmeye yardımcı olmak amacıyla sıkı bir korse önerilir. 24 saat sonra baskılı sargı uygulamasına son verilirken tedavi boyunca varis çorapları kullanılması önerilmetedir.
Normale dönüş...
Yaklaşık 2 hafta kadar bir süre için bacaklarınızı açıkta bırakan kısa etek ve şort giymek istemeyebilirsiniz. Derin venöz sistemde kan pıhtısı oluşmaması için yürüme ekzersizleri yapmak faydalı olacaktır. Uzun süreli oturma veya ayakta durma, ağır kaldırma eylemlerinden kaçınmalısınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder